|
Jak postępować z
dzieckiem alergicznym?
Alergia to problem dotykający niemal
30% dzieci na całym świecie. Wywołują
ją różne czynniki - żywność, pyłki
roślin, zarodniki grzybów, roztocza
kurzu domowego, sierść i pióra zwierząt
domowych, czynniki chemiczne jak
barwniki i konserwanty spożywcze oraz
wiele innych. Współczesna medycyna nie
dysponuje wiedzą na temat przyczynowego
leczenia alergii. Alergii nie da się
wyleczyć, dlatego należy przedsięwziąć
wszelkie środki i metody profilaktyczne
zmniejszające i/lub znoszące narażenie
dziecka z atopią na działanie alergenów
wywołujących ciężkie reakcje
alergiczne. Rozpoznanie alergenów i próba
ich eliminacji.
Rozpoznanie alergenów i próba
ich eliminacji.
Aby skutecznie przeciwdziałać
alergii należy przede wszystkim prawidłowo
rozpoznać i precyzyjnie określić
czynniki alergizujące, a następnie dążyć
do eliminacji tych alergenów ze środowiska
dziecka. Nowo wprowadzane pokarmy
powinny być jednoskładnikowe i
wzbogacane w odstępach kilkudniowych.
Takie postępowanie umożliwi
obserwowanie reakcji dziecka na poszczególne
składniki pokarmowe i w przypadku niepożądanych
reakcji alergicznych, umożliwia
eliminację alergenu z diety dziecka.
Eliminacja czynnika alergizującego
skutkować będzie ustąpieniem objawów
klinicznych alergii. W ten sposób
ustala się zdrową niealergizująca
dietę dziecka.
Profilaktyka jest podstawową
metodą przeciwdziałania wystąpieniu
reakcji alergicznej.
Opieka nad dziećmi ze stwierdzoną i
zdiagnozowaną alergią wziewną na pyłki
roślin wymaga od rodziców znajomości
cyklu życia roślin uczulających
dziecko. Odpowiednio wcześnie
zastosowane działania profilaktyczne są
podstawową metodą przeciwdziałania i
zabezpieczają dziecko przed wystąpieniem
reakcji alergicznej.
Należy pamiętać o
przestrzeganiu zasad higieny.
Konieczne jest częste i dokładne
mycie twarzy, rąk, płukanie nosa i
jamy ustnej oraz spojówek oczu wodą
lub solą fizjologiczną w celu
zmniejszenia dostępu alergenów do śluzówek
dróg oddechowych i oczu. Po powrocie ze
spaceru należy pamiętać o zmianie
okrycia zewnętrznego, na którym
znajdować się mogą pyłki roślin i
myciu włosów. W czasie jazdy
samochodem nie należy otwierać okien.
Wietrzenie pomieszczeń mieszkalnych
wykonywać należy tylko w porach, gdy
stężenie pyłków roślin jest niskie:
wcześnie rano lub wieczorem, w
powietrzu jest wówczas większa zawartość
pary wodnej, co ogranicza lotność pyłków.
W ciągu dnia, okna powinny być
szczelnie zamknięte, a pomieszczenia
mieszkalne dokładnie odkurzane przy użyciu
odkurzaczy z odpowiednimi filtrami, bądź
wodnymi.
Jak postępować gdy w domu są
ukochane zwierzaki i pluszaki...
Pewnym zagrożeniem są futerkowe
zwierzęta domowe nawet jeżeli u
dziecka nie stwierdza się alergii na
ich sierść. Biegając po dworze
zbierają magazyny pyłków, które w
czasie zabawy z dzieckiem lub otrzepując
się, rozsiewają w domu ogromnym
strumieniem. Wskazane jest więc
ograniczenie kontaktów dziecka
alergicznego ze zwierzętami. Nie
oznacza to konieczności pozbycia się
ukochanego psa czy kota, ale wskazane są
częste kąpiele i odkurzanie
"futrzaków''. Dla niektórych
dzieci sierść zwierząt stanowi bardzo
silny alergen, kontakt ze zwierzętami
powoduje u nich nasilone reakcje
alergiczne. W takich przypadkach
niestety posiadanie zwierząt domowych
jest niemożliwe, gdyż skutkuje
przewlekłym występowaniem choroby i
zagraża zdrowiu dziecka. Zwierzęta
futerkowe i zabawki pluszowe są także
magazynem kurzu domowego i silnie
alergizujących roztoczy. W pokoju małego
alergika nie powinno być tapicerowanych
mebli, zasłon, dywanów, pluszowych
zabawek, wełnianych kocyków, poduszek
i innych przedmiotów na których mógłby
magazynować się kurz. Bytowaniu
roztoczy sprzyja suche i nadmiernie
ogrzane powietrze, pokój dziecka musi
być często wietrzony, a temperatura
utrzymywana w granicach 20 st C.
W przypadku alergii bardzo istotna
jest wiedza na temat "pokrewieństwa"
alergenowego niektórych pokarmów.
Dotyczy to w równym stopniu pokarmów
mięsnych, jak i roślinnych. W poniższej
tabeli zestawiono owoce i warzywa będące
najczęściej powodem reakcji
alergicznej.
RODZAJ
POKARMU
|
RODZINA
|
INNI
PRZEDSTAWICIELE
|
jabłko
|
Rosaceae
|
morele,
brzoskwinie, gruszki, śliwki, wiśnie,
czereśnie, tarnina, jarzębina,
jeżyny
|
orzechy
cashew
|
Anacardiaceae
|
pistacja,
mango
|
cytryna
|
Rutaceae
|
pomarańcze,
grapefruity, mandarynki, pamelo
|
pietruszka
|
Aplaceae
|
anyżek,
anżelika, seler naciowy i
korzeniowy, koper, kminek,
kolendra, marchew, pasternak
|
zielony
groszek
|
Fabaceae
|
fasola,
orzeszki ziemne, soja, soczewica,
chleb świętojański, lukrecja
|
orzeszki
kola
|
Sterculiaceae
|
kakao
|
pszenica
|
Poaceae
|
bambus
(kiełki), jęczmień, owies, żyto,
proso, kukurydza, ryż
|
mięta
|
Labiatae
|
bazylia,
majeranek, melisa, lawenda, mięta
pieprzowa, szałwia, tymianek,
rozmaryn
|
gorczyca
|
Brassicaceae
|
brokuły,
brukselka, kalafior, kapusta,
kalarepa, rzodkiewka, rzodkiew,
chrzan
|
ziemniaki
|
Solanaceae
|
oberżyna,
melony, pieprz kajeński, papryka
ostra i słodka, pomidory
|
orzechy
kokosowe
|
Arecaceae
|
sago,
daktyle
|
rumianek
|
Asteraceae
|
karczochy,
cykoria, endywia, estragon, sałata
zielona, słonecznik, piołun
|
agrest
|
Saxifragaceae
|
porzeczki
|
liść
laurowy
|
Lauraceae
|
awokado,
cynamon
|
cebula
|
Liliaceae
|
czosnek,
por, szalotka, cebula perłowa,
szczypiorek, szparagi
|
ogórek
|
Cucurbitaceae
|
dynia,
melon, arbuz, cukinia
|
|
|
|