1. Kiszenie ogórków
2. Szaszłyki owocowe
3. Kiszenie kapusty
"Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!"
Strofy znanej od lat przedszkolnej piosenki stały się inspiracją do kultywowania przedszkolnej tradycji, jaką jest z pewnością "Kiszenie kapusty". Odbyło się to w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pt „Kulinarne inspiracje Muchomorków”
28 października 2019 r. dzieci z grupy "Muchomorki", "Sowy" i "Jeżyki" wraz z wychowawczyniami i panem kucharzem przygotowywały się do zimy. Zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, koperek, ziele angielskie oraz sól). Dzieci szatkowały kapustę, marchewkę. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieci nie zapominały również o jej dokładnym ugnieceniu tak, aż kapusta puściła sok. Słój z kapustą kiszoną został umieszony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.
|