Grupy "Muchomorki" oraz "Sowy" przystąpiły do realizacji kolejnego zadania zawartego w innowacji pedagogicznej pt. „Kulinarne inspiracje Muchomorków", a mianowicie do pieczenia jabłuszkowych ciasteczek. Kto chce w domu razem z rodzicami sprawdzić czy ciasteczka są pyszne zapraszamy do wypróbowania przepisu. Życzymy smacznego!
Jabłuszkowe ciasteczka
Składniki:
1/2 kg mąki
25 dag margaryny
250 ml śmietany kwaśniej 18%
3 dag drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 1/2 kg jabłek
Na wierzch:
białko
cukier brązowy lub biały
Wykonanie:
Drożdże wymieszać ze śmietaną do momentu ich całkowitego połączenia.
Mąkę, margarynę, szczyptę soli i śmietanę z drożdżami zagnieść jak na kruche ciasto.
Rozwałkować na płasko. Wycinać kółka (ja robię to szklanką).
Jabłka obrać i kroić w półksiężyce (takie nie za grube).
Na brzegu kółek z ciasta położyć półksiężyce z jabłek i przykryć drugim brzegiem ciasta. Nie zlepiać boków, jabłko ma być widoczne, zobaczycie z resztą jak wyglądają po upieczeniu.
Górę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem i "zamoczyć" w cukrze (mieszam z cukrem waniliowy).
Ja piekę ciasteczka na blaszkach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia w temp. 180 stopniach na złoty kolor.
|